Svamp i nyt tag

Nu er det ikke alle typer af svampe som er lige populære. Her forleden var jeg ude og besøge min far som lige har fået lagt et nyt tag på sit hjem. Allerede efter blot 4 måneder, er der fundet de første spor på svamp i taget. Det var et simpelt og billigt tag af betontagsten, og på undersiden af flere af de forskellige tagsten er der nu spor efter skimmelsvamp. jeg tror at grunden til at dette er sket, er at selvom der er tale om et helt nyt tag i beton, så har betonen ikke være imprægneret ordentligt og der er derfor trængt vand ind. Han har nu bestilt en tagdækker fra tag-profferne.dk til at komme forbi og undersøge det grundt, og evt. se om der er tale om sjusk fra dem som lagede det (et andet firma end tagprofferne). Det kan jo ikke være rigtigt at man efter nogle måneder ser de første tegn på et dårligt indeklima, på et nyt tag der er lagt af et professionelt firma.

Jeg overvejet også selv at få udskiftet mit gamle tag med et nyt, men det at få lagt et tag, er faktisk ikke helt så nem en opgave som jeg regnede med. Det første jeg har gjort et at gå ind på gratistagtjek.dk og bruge deres gratis beregner, og klikke på beregn pris på nyt tag for de forskellige tagtyper. Her kan du nemt vælge om der er tale om et betontag, tegltag, eternitplader, skifertag, ståltag eller tagpap. Man vælger derefter størrelse på huset, hældning på taget og hvor i landet det drejer sig om. Så modtager man inden for et minut en mail med, hvad det cirka vil koste at få lagt den type tag på din bolig. Det nemmeste vil nok være at få bestilt et gratis tagtjek og få en ekspert ud og rådgive en, men jeg har aldrig helt tiltro til den slags personer. En af eller anden årsag føler jeg altid, at de vil prakke mig den dyreste løsning på og ikke nødvendigvis den som er billigst eller bedst for mig.
Men hvad skal man lige vælge, der er jo efterhånden så mange forskellige tagtyper at vælge imellem. Det er selvfølgelig også muligt at få lavet en tagrenovering, men jeg syntes det blot vil være at udskyde problemerne lidt. Lige nu står jeg med følgende muligheder.

Betontag
Et tag af betontagsten, er en forholdvis billig løsning, men det er et tungt tag der sætter store krav til konstruktionen i huset. Efter de problemer min far har haft med sit betontag, tror jeg ikke at dette til være den rigtige løsning for mig.

Eternittag
Skal det gøres helt billigt så er eternitplader løsningen. Desværre syntes jeg ikke at det vil være en pæn nok løsning til selve huset. Kunne dog godt overveje et eternittag, når jeg skal have lagt et nyt tag på garagen.

Skifertag
Skifer, eller naturskifer som det jo rigtigt hedder er et rigtigt pænt valg til et tag. Fordelen ved et ægte skifer tag er at det er et let tag, og samtidigt et af de mest holdbare. Skiffer er dog en halv dyr løsning, og måske lidt over hvad jeg vil betale for mit. Der er dog muligt at få integreret en solfanger direkte ind i et skifertag, en ting som gør at det måske alligevel kunne være en interessant løsning.

Tegltag
Lige p.t. hælder jeg nok mest til det klassiske tegl tag i sorte eller røde teglsten. Du får et rigtigt godt produkt til prisen og det klare mit behov fint. Så lige nu ligger tegl øverste på min liste over muligheder.

Ståltag
Et ståltag kunne også være en løsning, især da stålplader jo er forholdsvis billige og relativt nemt at ligge. Det vil koste mindre end et tegltag, men jeg har fået fortalt at man nu og da kan høre regnen ret tydeligt på et tegltag. Syntes også at hvis man kommer tæt på, så kan man se at det er stål og ikke tegn, selvom de to tagtyper ligner hinanden på afstand.

Så som det ser ud lige nu, så tror jeg at jeg vil vælge et tegltag når jeg skal have lagt nyt tag her til sommer. Jeg håber dog at jeg slipper for de samme problemer med svamp, som min far allerede har oplevet med sit betontag.

images