Kan man få svamp i briketter?

Peter fra Sjælland, havde opdaget at en stor del at det brænde, de havde liggende ude i brændeskuret var fyldt med svamp og spurgte mig derfor om det også kunne lade sig gøre at få svamp i briketter? Jeg syntes det var et rigtigt godt spørgsmål og satte mig for at undersøge det lidt nærmere.

Lad os starte med at se hvad forskellen er på almindeligt træ til brænde og så der her nymoderne briketter af træ eller savsmuld.

Almindeligt brænde består oftest af Bøg, Birk, Ask eller Gran som generelt opdeles i let og tunge træsorter. De lette træsorter benyttes til billig brænde, mens de mere tunge høre til det man betragter som kvalitets brænde. Det fås så som ovntørret brænde, hvilket betyder at det har ligget i et opvarmet rum i flere dage for at få vandindholdet ned, hvor luftet blot er træ der har lagt op tørret op over sommeren.
Dette træ er så savnet og kløvet i mindre stykker der passer perfekt ind i en brændeovn eller pejsen inde i stuen.

Briketter eller træbriketter som de jo rigtigt hedder, er små firkanter af savsmuld og bitte små træstykker der er presset utroligt tæt sammen under højt tryk og varme. Dermed får du en træmasse som faktisk er mere tæt end f.eks. bøgebrænde og du får et produkt der har betydeligt lavere vandindhold end almindeligt træ har. Dette gør at man derfor får mere varme ud af at fyre med træbriketter frem for almindeligt træ (det samme gælder også for de populære træpiller, men de har ingen betydning for denne her artikel, så dem ser vi ikke nærmere på). Så er man ude efter den bedste måde at få varmet sit hjem op på, så skulle billige træbriketter på tilbud, både være den mest effektive og den billigste. Eneste ulempe er at man jo ofte skal ud og fylde nyt på, det slipper man for med olie, gas, fjernvarme eller elvarme, og dette er jo nok også grunden til at de fleste blot vælger at benyttes sig af den her slags opvarmning som et supplement til en af de andre typer af opvarmning, eller hvis man bare skal have lidt hygge foran pejsen.

Spørgsmålet er så om der kan komme svamp i savsmuld og om der evt. er andre forhold der spiller ind og gør at der svampe ikke kan vokse eller kan vokse på briketterne. En hurtig undersøgelse viser at svampe faktisk gror rigtigt godt i savsmuld eller flis, så umiddelbart burde de jo også kunne gro på træbriketterne. Men dette er dog ikke tilfældet. For det første kræver det at svampen kan få fodfæste og det kan være rigtigt svært i briketterne, da de jo er mere sammenpresset end almindeligt træ. Den og måske endnu mere vigtig grund, er at savsmuldet simpelthen er for tørt. De fleste typer af svamp, kræver fugtige omgivelse for at kunne vokse optimalt, og det findes der jo netop meget lidt af på træbriketter. Af samme grund ser man også meget sjældent svampe på det brænde som er tørt nok til at bruge direkte i pejsen. Så nej, man kan ikke få svamp i briketter.

Kilde:
dtvtransition.org – Information om brænde og træbriketter